“Вие работите за доверие и стабилност”, похвали кметовете държавният глава

„Позволихме доверието на българите в институциите да падне на рекордно ниски нива и на това трябва да се сложи край”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на прием, който даде за кметове и председатели на общински съвети от цялата страна по повод Деня на българската община. „Вие работите за доверие, за стабилност и за надграждане и България има нужда от този подход“, обърна се държавният глава към представителите на местната власт.

 

По думите на президента, заради острите и тежки вътрешнополитически битки, страната ни навлиза в труден период на дълбока политическа, социална и демографска криза и период на изкуствено противопоставяне – на малки срещу големи населени места, на инвестиции в инфраструктура срещу социални разходи, на едни категории граждани срещу други граждани. От такова противопоставяне няма печеливши, смята Плевнелиев. Според него именно кметовете са хората, които се държат достойно в тежка политическа ситуация и показват на място как може да се надгражда, да се развива постигнатото и да се прилага интегриран подход, без противопоставяне.

 

Държавният глава отново апелира за последователност и за приемственост в работата по най-важните за хората приоритети и подчерта, че политическото противопоставяне и слабата комуникация по-скоро задълбочават кризата.

 

Пред кметове и председатели на общински съвети президентът заяви, че приветства решението в партньорското споразумение с Европейската комисия за следващия програмен период след 2014 г. да бъде заложен интегриран подход и приоритетно да се работи по реализацията на проекти, насочени към най-слабо развитите региони и населени места в България. Той отново подчерта, че една от най-важните реформи е свързана с децентрализацията на правомощията и отговорностите на местните власти, включително чрез нова система на преразпределение на финансовите ресурси и повече правомощия и възможности за българските региони.

 

В изказването си президентът припомни ангажимента си да работи за развитието на българските региони, да показва техните успехи и да помага за решаването на проблемите им.