Интересна класация определи най-добрите и най-лоши места да прекарате нощта

Интернет страницата sleepinginairports.net, която стартира преди 16 години като пътеводител за нискобюджетни пътници, направи класация за най-добрите и най-лошите летища, в които пътниците могат да пренощуват.

 

Спането в летище вече не е само за младежи, които искат да спестят от хотел. С оглед динамиката на движение, ранното ставане и отменените полети, на все повече хора се налага да се излегнат на пода в терминала за няколко часа”, пише сайтът.

 

За целите на проучването е проведено допитване към 14 600 пътници, в което те трябвало да класират летищата според четири критерия: комфорт, удобства, чистота и обслужване.

 

Класацията е следната:

 

Най-добрите места, в които бихте могли да прекарате нощта, са:

 

5. Летище „Хелзинки-Вантаа” – Хелзинки, Финландия

 

4. Международно летище Хонконг - Хонконг

 

3. Летище „Амстердам Схипхол” – Амстердам, Холандия

 

2. Летище „Сеул-Инчеон” – Сеул, Южна Корея

 

1. Летище „Сингапур Чанги” – Сингапур

 

Любимецът на публиката – сингапурското летище, взима титлата за най-добро място за сън вече 17 години подред. Вероятно причина за това са изключително строгите правила, които важат в азиатската страна – сред които са забрана за дъвчене на дъвки, арестуване на хората, които плюят в публични пространства и санкции за шумните пътници в залите за спане. В Сингапур дори са монтирали специални мебели, които да направят нощта на посетителите наистина незабравима.

 

На другия край на класацията обаче са местата, в които не бихме ви препоръчали да прекарвате повече време от необходимото, особено ако разчитате на спокойствието и здравия сън.

 

 

5. Летище „Париж-Бове” – Париж, Франция

 

4. Международно летище „Бензаир Буто” – Исламабад, Пакистан

 

3. Международно летище „Нетаджи Субхас Чандра Босе” – Калкута, Индия

 

2. Летище „Бергамо Орио ал Серио” – Милано, Италия

 

1. Летище „Манила Ниной Акуиньо” – Манила, Филипините

 

По-вероятно е да заспите на изложение на бормашини. Като че ли всичко там е създадено да развали максимално престоя ти, там е отвратително”, пише един от анкетираните в коментар за летището във филипинската столица Манила, цитиран от CNN.

 

Мениджърът Данте Басанта отхвърли твърденията, като заяви, че те са „в миналото”. Капацитетът на летището е около 6,5 милиона пътници годишно, а реално оттам са минавали поне 8,5 милиона души. Басанта заяви, че са взети мерки срещу това, но не спомена нищо за удобствата за спане.