Това заяви ресорният министър Анелия Клисарова

Обсъжда се въпросите за качеството на образованието и за приема във висшите училища да започнат да се решават още от 2014-а с модел на финансиране на университетите, в който ще има 11 показатели”, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща със студенти от УНСС, цитирана от БТА.

 

Тя посочи, че показателите ще са в две групи, като сред академичните критерии за университетите ще са рейтинговата система, преподавателите, научните постижения и публикациите.

 

"Това ще са цифрови, несубективни показатели", обясни министър Клисарова. Тя отбеляза, че за модела на финансиране на университетите ще се вземат също данни от НАП и от НОИ - за това как се реализират завършилите висшисти на пазара на труда. По този начин ще се стимулират университетите да развиват тези професионални направления, по които показват най-високо качество и най-добра реализация на младите хора на пазара на труда.

 

"Този модел на финансиране се обсъжда и в никакъв случай не смятам да съкращавам университетите в страната, пазарът на труда, рейтинговата система, качеството на обучението защитават университетите или ги провалят", коментира образователният министър.

 

По думите на проф. Клисарова трябва да бъде решено от държавата и от ректорите какъв да бъде занапред приемът на студентите във висшите училища. "Сега приемът се осъществява като всеки университет казва колко студенти в първи курс иска и те се приемат от Министерския съвет", подчерта министърът.

 

Тя отбеляза, че ако има държавен прием за дадени специалности, студентите, които искат да учат по специалности, за които няма толкова голяма държавна поръчка, ще "трябва да кандидатстват свободно". Това са много сериозни моменти, които ще залегнат в Стратегията за висше образование, за да се гарантира качеството на образованието и реализацията на младите хора", допълни образователният министър.

 

Според нея трябва да има и обучение на студенти по поръчка на бизнеса - за дадени специалности, необходими за пазара на труда.