Индийският фестивал "Дивали" продължава пет дни и е един от най-важните религиозни празници в страната

В Индия се подготвят да отбележат Фестивала на светлината Дивали. Той е един от най-важните религиозни празници в страната, който се празнува в продължение на пет дни от края на октомври до средата на ноември в зависимост от календара на индуизма. Името му произлиза от санскрит и буквално означава „Ред от светлини”.

 

Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома, без значение от размера и цената, защото Дивали е празник на здравето и благоденствието, а според вярванията на хиндусите да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му. В днешно време тази традиция е претърпяла лека промяна и освен различни подаръци за дома, на този ден хората купуват също нови дрехи и бижута.

 

На Дивали домовете на индийците се украсяват с много свещи и кръгли лампи. Те осветяват пътя към дома си и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми - богиня на здравето и благоденствието в индийската митология.

 

Как се подготвят индийците за големия празник може да видите в галерията.