Сред тях се открояват имената на Джони Деп, Леонардо Ди Каприо и Брад Пит

Наградите „Оскар” се считат за едни от най-ценните отличия във филмовия свят. От години най-големите звезди в киноиндустрията – актьори, режисьори, композитори, оператори и много други, се борят за златната статуетка.

 

Кинокритиците обикновено съдят за успеха на даден филм по това колко номинации получава и колко награди е спечелил. В историята на „Оскарите” три филма са били награждавани с по 11 награди – „Титаник” – 1997, „Бен Хур” – 1959 и „Властелинът на пръстените – Завръщането на краля” – 2003, който печели всички категории, в които е номиниран.

 

От актрисите най-много награди е печелила легендарната Катрин Хепбърн – 4, а сред мъжете – Даниел Дей-Люис с 3.

 

Никой не може да оспори качеството на победителите, сред които се открояват имената на Марлон Брандо, Мерил Стрийп, Джак Никълсън, Том Ханкс, Ингрид Бергман и Робърт де Ниро.

 

Има обаче и цял куп звезди, които не могат да се похвалят с отличие от Академията, но със сигурност са заслужили признанието. Фактът, че актьори като Леонардо Ди Каприо, Джони Деп и Брад Пит нямат „Оскари” например, предизвиква вълна от недоумение и негодувание сред феновете на седмото изкуство.

 

Вижте списък на най-именитите актьори, които никога не са печелили „Оскар” в галерията.