Обвиненото срещу бившия премиер е за загубени документи, съдържащи държавни тайни

Главният прокурор внесе в Народното събрание искане за снемане на депутатския имунитет на Сергей Станишев. Сотир Цацаров търси от парламента и разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу лидера на социалистите.

 

Досъдебното производство срещу бившия премиер на правителството на Тройната коалиция е образувано на 27 май 2010 г., припомня БГНЕС. Повдигнато му е обвинение за това, че е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна в периода между 4 ноември 2005 г. и 10 септември 2009 година.

 

От събраните досега доказателства е установено, че въпросните документи Станишев е загубил, като не се е погрижил за съхранението, предаването и движението им според изискванията на съответното законодателство и вътрешните правила за работа с класифицирана информация в администрацията на Министерския съвет.

 

Предложението за отправеното до парламента искане е изготвено от наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура. Като депутат от 42-рото Народно събрание Сергей Станишев се ползва с имунитет, поради което досъдебното производство е спряно на основание чл. 25 т.3 от НПК.

 

През май председателят на БСП се отказа от имунитета си на кандидат-депутат тогава. Повод за това стана сигнал на ГЕРБ до прокуратурата, в който се казваше, че лидерът на левицата си е купил председателския пост в Партията на европейските социалисти с помощта на обществена поръчка, свързана с подмяната на документите за самоличност. В сигнала се настояваше да се направи проверка има ли връзка между фирмата, спечелила конкурса и съпругата на тогавашния заместник-председател на ПЕС Ханес Свобода.

 

Няма никакъв проблем да се откажа от имунитета си”, коментира днес Сергей Станишев. По думите му искането на главния прокурор за сваляне на депутатския му имунитет е във връзка с изпратеното преди дни от него писмо, в което поискал от Сотир Цацаров прокуратурата да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи.