На места добивите надхвърлиха 1000 кг на декар

Реколта 2013 донесе на най-големия български производител на алкохол ръст от близо една трета в добива от собствени лозя. Освен че е свидетелство за добре свършена работа, този факт има и друга стойност – той очерта Винпром Пещера като изба с очевидно национално значение. 

 

40-те хиляди тона висококачествено грозде, което постъпи за обработка в нея, е 15% от тазгодишната реколта в България. На места добивите в собствените лозя на Винпром Пещера надхвърлиха 1000 кг на декар първокачествено грозде – достигнало технологична зрялост и с меки, узрели феноли.

 

Винарната отпразнува края на успешната Кампания 2013 с елегантно парти, което събра професионалисти, журналисти и винени ценители. “Отличното качество на гроздето и от тазгодишната реколта доказва, че инвестициите, денонощните грижи и ежедневните усилия, които влагаме в работата си, не са напразни. Както знаете, държим на качеството на гроздето, държим на стриктното спазване на стандартите и на иновациите, които въвеждаме на българския пазар”, каза директорът на Винпром Пещера Иван Папазов пред събралата се аудитория. 

 

Освен съвършените технологии и безупречния професионализъм на винарната, за качеството на реколтата помогна и времето: 2013 се очерта като една от най-добрите на последното десетилетие – с ранно затопляне, но с чудесни климатични условия. 

 

Ценителите на доброто вино ще могат да се уверят в това от следващата пролет, когато на пазара ще излязат първите бели вина от тазгодишната реколта. Междувременно те имат достатъчно богат избор сред чудесното портфолио на Винпром Пещера от по-стари реколти – обогатено и от висококачествени вина от Изба Съединение. Тази модерна винарна е амбициозна инвестиция от 4,4 млн. лв., оборудвана с модерна техника. Тя заработи преди година и вече е звездата на най-големия български производител на алкохолни напитки. 

 

Но през изминалите месеци направи впечатление и още една винена премиера – появата на първите резерви от серията Домейн Пещера. Сортови вина – от каберне совиньон и мерло, те са от ръчно брано, двойно селектирано грозде и са отлежавали девет месеца в нови френски дъбови бъчви. “Половин година след появата на пазара, те предизвикаха невероятен интерес и сред познавачите, и сред любителите на виното у нас и в много други страни,” отбеляза Иван Папазов. 

 

Гостите на празненството имаха удоволствието да опитат Domain Peshtera Cabernet Sauvignon Reserve 2010 – вино с щедър нос, в който се долавят дребни черни плодове, евкалиптови и ванилови нотки и със сочно, сладостно тяло със зърнести танини и продължителен финал.

 

*Платена публикация