Димитър Димитров не е искал да се самоубива на 13-и март

С акцията си исках светът да разбере, че в България нещо се случва. Европа да разбере, че като дава пари, те не отиват по правилно предназначение”, казва  Димитър Димитров - мъжът, който на 13-и март се самозапали пред Президентството.

 

Оказа се, че и според него по-висша ценност от живота няма. Той наблегна, че няма имотни или битови затруднения. Половин година след като се самозапали, Димитър призна, че въобще не е имал намерение да се самоубива - искал да го чуят.

 

В селото има десетки хора, които живеят със жълти стотинки и не знаят как ще изкарат зимата. Нека поне в Парламента да си признаят, че са клоуни. Тези хора по всякакъв начин съсипват самочувствието на хората”, добавя той.

 

Хората не могат да получат субсидии за земята си, а и сега с новия мораториум не могат да ги продадат, а имат нужда от парите. Държавата трябва да направи така, че земята да не пустее. Познавам много бедни хора, които се страхуват да протестират. Тези на улицата са от средното социално ниво. Само в София се протестира, защото в малките градове се притесняват, че като ги видят да протестират – ще ги уволнят. Няма никакъв смисъл от тези разходки със знаменца по жълтите павета”, категоричен бе Димитър.

 

Не съм искал да умирам. Ако исках да се самоубивам, щях да го направя на село. Пред Президентството знаех, че ще има кой да ми помогне – Бърза помощ, линейки. Учудих се от пораженията, които получих”, завърши той.

 

Цялото интервю с Димитър Димитров може да гледате във видеото.