Причините за недоволството им са ниските заплати и лошата материална база

Петрички учители пред протест заради ниски заплати и лоша материална база. Преподавателите от гимназия „Пейо Яворов“ в града  заплашват с ефективни стачни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

 

Напрежението в петричката професионална гимназия зрее от месеци. Проблемите с ниското заплащане и лошата материална база доведоха дори до конфликт между учители и директор, който е на път да бъде разрешен с назначаването на ново училищно ръководство. Основните искания на учителите, обаче са други.

 

Искаме 20% увеличение, вероятно малко сме завишили, но мога да ви кажа, че ние сме единственото училище в община Петрич, която не получихме това увеличение, което беше направено във всички други български училища”, казва учителката Надка Костадинова.

 

Средната заплата на учителите тук е около 500 лева. Почти толкова получават и преподавателите с 20-годишен стаж като Анка Янчева. „Ние искаме нашия труд да бъде оценен по достойнство и българската общественост да разбере, че голямото призвание на българския учител и това, за което той встъпва в училище, е свързано с това да работи в името на децата, в името на едно поколение, което ще ни наследи”, споделя тя.

 

Учителите настояват още за спешен ремонт на физкултурния салон. Ако той не бъде извършен скоро, учениците ще трябва да спортуват навън и през зимата.

 

От община Петрич обещаха спешно да ремонтират салона. 20% увеличение обаче било непосилно. „На мен 20% ми се струва доста стряскаща цифра на фона на това, което е навсякъде. Още другата седмица може да започне ремонта и се надявам до края на ноември да е всичко готово, за да може като почнат студените дни учениците да влязат в часовете по физкултура на закрито”, каза кметът на Петрич Вельо Илиев.

 

Дали и кога учителите ще излязат на протест ще стане ясно в началото на следващата седмица.

 

Репортер: Екатерина Николова