Недоволните студенти прекараха нощта в сградата на Ректората

Четвърти ден продължава окупацията на Софийския университет. Недоволни студенти останаха през цялата нощ в сградата на Ректората. И шестте входа на Ректората са заключени с вериги повече от 12 часа. В сградата има около 90 студента-окупатори, които изкараха цялата нощ в зала 272. Има и специален пропускателен режим. Отвън са се събрали десетки преподаватели, за да подкрепят протестиращите студенти.

 

Окупацията на висшето училище започна в знак на протест срещу решението на Конституционния съд, с председател професор Димитър Токушев, Делян Пеевски да остане депутат в Народното събрание. Късно снощи студентите, окупирали зала 272 на Софийския университет, обявиха безсрочна окупация.

 

Това е нашия окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в България”, заявяват те.

 

Ранобудните са категорични в исканията си. До края на студентската блокада в сградата на Ректората лекции няма да бъдат провеждани. „Настояваме за две конкретни стъпки. Първата е разпускане на народното събрание и втората е моментално, Свикване на нови парламентарни избори”, добави Борис Рангелов.

 

Протестът на студентите е подкрепен от над 100 преподаватели. Въпреки окупацията в зала 272, предвидения за днес конкурс за прокурори и съдии се проведе без проблем.

 

Видях, че има пропускателен режим. Няма хаос или липса на организация с оглед на нашия конкурс. Друг път е имало по-голяма опашка”, казват участници в конкурса. 

 

Други планирани лекции и изпити обаче бяха провалени, което разгневи преподаватели и студенти.

 

В зала 13 на журналистическия факултет също не се провеждат учебни занятия. Окупаторите обясниха, че на добра воля са решили да освободят залата за провеждането само на една конференция.