Протестът на студентите излезе и извън София

За пореден ден Софийският университет е окупиран от студенти, които настояват за оставка на правителството и предсрочни избори. Академичният съвет се събира на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията в Алма матер, а днешният ден бе обявен за неучебен. Не се оправдаха очакванията на студентите отново да се появят провокатори. Напротив – от другата страна на оградата се събраха хора, които са солидарни със студентите.

 

Вместо с лекции тази сутрин Софийският университет осъмна с катинари на вратите. Денят е неучебен за всички факултети на Алма матер, а в сградата се влиза само по предварително изготвен списък. Достъп имат единствено служители и учащи, а пропускането им се осъществява от студенти в жълти жилетки. Всеки извън списъка не беше допуснат в двора на университета. Целта на окупаторите е да предотвратят опити за провокации. Контраокупатори обаче са забелязани около сградата само за кратко сутринта.

 

В поредната нощ на окупация, в университета са пренощували около 200 представители на нареклите се "ранобудни" студенти. След Академичния съвет на Алма матер те ще обявят как продължават окупацията. Вече над 100 преподаватели подкрепиха студентската акция, която настоява за разпускане на парламента и насрочване на избори.

 

Студентите от НБУ са солидарни с колегите сиВ протестните действия на колегите си от Софийския университет се включиха и студенти от Нов български университет, НАТФИЗ и Медицинския университет.

 

Окупацията на аулата на Нов български университет е по-скоро символична и е в подкрепа на колегите им от Софийския университет. Студентите от НБУ обещават засега да не блокират учебния процес, но окупацията им е безсрочна и не изключват да се стигне до по-сериозна блокада.

 

От ръководството на университета заявиха, че подкрепят решението на своите студенти да заявят гражданската си позиция по този начин. С подписката, подготвена тук, се включиха много от преподавателите. Исканията им са същите – оставка на правителството, разпускане на парламента и незабавни предсрочни избори. Те се разграничават от всякакви политически обвързаности и осъждат остро събитията, които предизвикаха напрежение в двора на Ректората на Софийския университет.

 

Студентската окупация излезе извън столицатаСтудентската окупация излезе и извън София. Протест вече има и във Великотърновския университет. Студентите там завзеха най-голямата аудитория в подкрепа на колегите си от столичната Алма матер. За разлика от тях обаче те не искат оставки на управляващи. Основното им искане е ръководствата на партиите, участвали досега в управлението - и в парламента, и извън него - да подадат оставки. Така щели да поемат отговорност за проваления през последните 23 години български преход.

 

Подробности за действията на "Ранобудните студенти" ще научите от видеото.

 

Репортери: Нина Димитрова и Марина Стоименова