Няколко часа партньорите в Тристранката обсъждат основните параметри на Бюджет 2014

Синдикати, работодатели и управляващи обсъждат проектобюджета за следващата година. Социалните партньори разискват заложените средства за държавното обществено осигуряване и Здравната каса, както и размера на минималната работна заплата.

 

Вече няколко часа партньорите в Тристранката обсъждат основните параметри на най-важния закон – този за парите ни за догодина. Това, което държавата планира, е икономиката да се развива по-добре и да се отчете ръст от 1.8%. Толкова се планира да е и инфлацията догодина. И през 2014 година хазната ще събере по-малко, отколкото ще похарчи – приходите са около 32 милиарда лева, а разходите – над 31 милиарда лева. Дефицитът се очаква да е около 1.5 милиарда лева. Големият въпрос е дали хазната ще успее да събере 1.5 милиарда лева повече от данъци и осигуровки. 

 

Според работодателите Бюджет 2014 е напрегнат, но реалистичен, така че бизнесът би могъл да осигури тези пари, ако държавата запретне ръкави и събере повече ДДС и ако се избегнат измамите.  

 

Дребният бизнес обаче агонизира и все повече малки фирми са на ръба на фалита. Търговци от Варна разказват, че приходите им са все по-ниски, съществуват ден за ден и с всеки следващ месец е все по-несигурно дали ще оцелеят на пазара. 

 

Книжарницата на Румяна Йорданова работи от над десет години. Никога досега обаче не е било толкова трудно осигуряването на достатъчно приходи, а за високи печалби отдавна никой не говори. Ситуацията е критична за повечето от малките фирми, оплаква се и един от клиентите на Румяна.

 

Затова и приходите в дребния бизнес намаляват все повече. Само за последните три години, например, приходите на тази книжарница, са паднали наполовина.

 

Синдикатите настояват да се намери начин и да се увеличат доходите – най-вече в бюджетната сфера с 10%. Подкрепят и решението за увеличаване на минималната работна заплата на 340 лева от догодина. Работодателите обаче са категорични – това административно решение означава увеличаване на безработицата.