Много британци виждат имигрантите като полезни за икономиката, защото работят здраво

Българите и румънците, които живеят и работят във Великобритания, смятат, че са жертва на предубеждения и лошо отношение. Агенция „Ройтерс” дава думата на имигранти от двете балкански страни, които говорят за различно отношение и практически спънки, с които се сблъскват в ежедневието. 

         

Иво Станков е българин, който работи като директор на Фестивала на българската култура в Лондон. Той твърди, че е усещал различно отношение към българите:

      
"Имам чувството, че се отнасят с нас различно на базата на страната от която идваме. Медиите и някои политици описват България като рискова държава. Като граждани на Европейския съюз трябва да имаме равни права. Хората тук няма повод да се притесняват от имигрантите."


Чиприян Гайнару работи в автомивка в Рединг, недалеч от Лондон. Румънецът твърди, че е бил принуден да напусне предишното си работно място заради ограничението за работа, наложено на българи и румънци.


"Много имигранти имат повече права от нас - поляци, индийци. Ние и българите ще получим същите привилегии от януари. Шест години работих като барман, но ето че сега, защото нямам права, съм принуден да мия коли. Така че за мен промяната, която идва през януари е нещо много добро", коментира румънецът.


И докато във пресата често се появяват мрачни прогнози за вълна от имигранти, много британци виждат практическите ползи от идващите в страната чужденци.


"Според мен повечето хора виждат позитивите в отпадането на ограниченията. Факт е, че имаме нужда от работници. Имигрантите са полезни за икономиката, защото са хора, които работят здраво", на мнение е Адам Корми - служител в областта на маркетинга.


Повече гледайте във видеото.