По думите на историка Александър Антонов случващото се е пълна анархия, от която изходът ще е труден

Това е нетърпимо. Студентите изразяват политическа позиция, но не са ли много закъснели? Какво още трябва да се случи, за да си подаде това правителство оставката?”, попита в „Здравей, България” проф. Калин Янакиев, който е богослов и преподавател в Софийския университет (СУ).

 

По думите му протестът не е партиен, но действително е политически. „Това е безобразие. Живеем в кочина”, каза още той. 

 

„Това ми напомня 18-и век – една пълна анархия, от която изходът е много труден”, заяви от своя страна гл. ас. Александър Антонов, който е историк и  преподавател в СУ. По думите му студентите действат по ленински – „за да се обединим, първо трябва да се разделим”. Според него това не може да продължава.

 

Той не се съгласи в твърденията на проф. Янакиев. „Университетът се е превърнал в политическа крепост”, каза той и попита защо не се блокира по този начин Математическият факултет и отговори, че причината е, че е много далеч. 

 

По думите му окупацията е ръководена отвън – от ГЕРБ и реформаторската група, която се опитва да се върне във властта.

 

„Студентите искат оставка”, подчерта Янакиев и добави, че гражданското общество има право да има искания. Той добави, че през 1997 година студентите са поправили много неправди

 

„Няма академични искания”, отговори му гл. ас. Антонов и добави, че системата на висшето образование има много проблеми и студентите трябва да искат добро образование, а не сваляне на правителството.

 

Ще победят студентите”, отвърна Янакиев.

 

Целия дебат гледайте във видеото.