Според него протестите са легитимна съпротива срещу нелегитимна власт

„Тези млади хора са идеалисти, това са героите на нашето време”. Така определи протестиращите студенти проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. 

 

„Ние трябва да се възхищаваме на тези млади хора, те ще станат образци за подражание за следващите поколения”, допълни професорът. 

 

По думите му обаче има опит сблъсъкът да се вкара в класическата рамка дясно-ляво.

 

„Големият проблем на социалистическата партия е, че тя в момента е една от най-десните партии. Тя въведе плоския данък, от което последва разрушаването на сферата на публичните услуги”, заяви проф. Близнашки. 

 

Той отхвърли обвиненията, отправяни към студентите, че са подкрепяни от американската администрация. Подобни твърдения се появиха, след като бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю влезе в Ректората. 

 

„Той е от този тип американци, които са малко напористи, безпардонни. Той е бил там от любопитство, в качеството си на частно лице. Той не може да говори от името на американската администрация. Това са пълни измишльотини”, заяви проф. Близнашки.

 

По думите му събитията в България в момента са съдбоносни и от тях зависи дали ще преминем от фасадна към истинска демокрация, дали ще положим основите на правова държава.

 

Що се отнася до разпръскването на протестиращите снощи, професорът коментира, че „когато властта е легитимна, тя може да си позволи и по-крайни мерки”. 

 

„Това са легитимни форми на съпротива срещу нелегитимна власт, която губи последните остатъци от легитимност, за която би могла да претендира”, смята проф. Близнашки.