Решението е взето след допитване до всичките 28 лекарски колегии

Лекарските протести се отлагат, поне засега, обявиха от браншовия съюз. Решението е взето след допитване до всичките 28 лекарски колегии. Само четири от тях - Видин, Смолян, Ямбол и Шумен са отговорили, че са готови за протест. 

 

Решението на лекарите трябваше да стане ясно още миналата седмица, но в последния момент държавата пое ангажимент да изпълни изискванията на съсловието по няколко основни точки. Сред тях са: за септември болниците да получат 100% от дължимото; за октомври и ноември оставащите пари да бъдат изплатени до 20 януари; заплащането на ваксините да премине от бюджета на НЗОК към бюджета на Здравното министерството, като така на практика Касата запази 29 милиона.

 

 

И още - Министерството на здравеопазването ежемесечно да изплаща разликата в потребителската такса за пенсионери до 2,90 лева. От догодина възрастните хора ще заплащат само 1 лев за преглед. От Зъболекарския съюз пък очакват средствата за стоматологична дейност да се увеличат с 10 милиона.

 

Според Лекарския съюз, обаче, могат да се появят нови проблеми с финансирането, защото в последния месец болниците масово приемали повече пациенти.


За месец в Александровска болница са приети с няколко процента повече пациенти отколкото през септември или през същия период на миналата година. От ръководството не ги свързват с икономическите труности, но отчитат, че напливът може да обърка сметките на касата и до Нова година парите пак да не достигат.


Междувременно, от Лекарския съюз напомнят, че независимо от споразумението с министерството, вълна от протести може да се очаква през декември и по друг повод – ако не бъдат изпълнени изискванията им за нов национален рамков договор.