Във вътрешното министерство е в ход чистка, убеден е бившият вицепремиер

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов предложил на Цветлин Йовчев, по времето когато той оглавяваше ДАНС, да се създаде съвместна работна група между агенцията и МВР, която да разследва теча на информация, довел до избухването на скандала около бизнесмена Михаил Михов (Мишо Бирата). Йовчев, който наследи поста на Цветанов в сегашното правителство, отклонил предложението на тогавашния шеф на Вътрешното министерство. Това разкри самият Цветанов в предаването „На светло” с Люба Кулезич.

 

Цветлин Йовчев ми отказа да се създаде съвместна работна група, която да разследва теча на информация по случая с Мишо Бирата. След оставката на Йовчев излязоха много интересни неща”, каза Цветанов без да конкретизира.

 

По думите му МВР не е отговорно за изтичането на записите от разговорите между тогавашния премиер Бойко Борисов и бившия шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов, в които се обсъжда проверката срещу Мишо Бирата.

 

Прочистването на полицията от способните хора е факт, смята заместник-председателят на ГЕРБ, който припомни успешните операции на полицията и прокуратурата по време на предходното управление. „Можете ли да сравните Калин Георгиев със сегашния главен секретар (Светлозар Лазаров, бел.ред.), или Владимир Писанчев със Станимир Флоров”, попита риторично бившият вицепремиер.

 

В ефира на Нова ТВ Цветанов коментира и започналото срещу него дело по едно от трите му повдигнати обвинения – това, че е отказал използване на СРС срещу бившия директор на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново. Целия разговор с бившия вътрешен министър можете да проследите във видеото.