„Не искаме сепаратизъм”, твърди лидерът на новосъздадената партия

Нова алтернатива и нов политически модел, различен от статуквото и който да работи за държавата – това ще даде на България новата политическа партия „Помак”. Това обяви в предаването „Всяка неделя” нейният лидер Ефрем Моллов.

 

По думите му Движението за права и свободи е партия на статуквото, създадена от Държавна сигурност и е дошъл моментът, в който хората ще разберат това.

 

Смятаме да поканим всички етноси. Няма да говорим за леви, десни или други”, уточни Моллов. В същото време ПП „Помак” иска извинение за Възродителните процеси в България, за гоненията на помаците по време на Балканските войни, приемането им като хора втора и трета ръка. Защото „това са неща, които са болка”.

 

„Чувстваме се, че сме един европейски народ, потомци на прабългари, траки, персийци, на първите мюсюлмани в Европа, на всички, които не са искали да бъдат християни. Търновската конституция признава, че сме етнос”, заяви Ефрем Моллов и подкрепи думите си с цитати от записки на Ботев, който отбелязал, че в народонаселението на страната е съставено от българи, помаци и власи. Помаците са транснационален етнос, смята също лидерът на помашката партия.

 

Целия разговор с Ефрем Моллов можете да проследите във видеото.