Властите не успяват да открият Илиян Тодоров вече трети ден

Обявиха за общодържавно издирване осъдения за двойното убийство пред софийската дискотека „Соло”. 27-годишният Илиян Тодоров не е открит на посочения в съдебната преписка адрес.

 

Въпреки разпространените в интернет клипове с обръщение към главния прокурор, властите от три дни издирват Тодоров и не могат да го вкарат в затвора. Според тях няма данни да е напускал страната, но не е изключено той да е успял да го направи с личната си карта.

 

Намеренията на правосъдието да вкара доживот зад решетките Тодоров удариха на камък. Окончателната присъда за двойното убийство през април 2009-а беше произнесена от Върховния касационен съд преди седмица. От три дни съдебна полиция го търси на адреса му в Перник, след това на последната му регистрация в Пловдив.

 

„Още вчера имаме препис, съдебна охрана е отишла на адреса, където са баба му и дядо му, които не са го виждали от Великден”, коментира заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

 

Съседите също не го били виждали. В записаната и разпространена вчера в интернет изповед, Тодоров обяви, че не е извършител и толкова години е мълчал, защото бил заплашван от истинския убиец на момчетата - Васил Александров и Кирил Въжаров. Те бяха ранени смъртоносно с нож пред дискотеката. 

 

Не съм виновен, заплашват ме. Видях извършителя. Трябваше да мълча, за да не избият семейството ми, а истинският убиец е на свобода”, казва Тодоров в обръщението си.

 

От видеоклиповете с Илиян не става ясно къде са заснети. Родителите му също твърдят, че не знаят къде е, не поддържали контакт със сина си. Той смятал, че не са го защитили в съда. Те обаче продължават да вярват, че е невинен.

 

„Още от първия ден, когато са се случили тези неща, той говори само за това, че не е той”, казва бащата на осъдения Венцислав Тодоров.

 

Той предполага, че синът му е в България и припомни, че той има забрана да напуска страната. Във връзка с информацията за издирването на Илиян обаче, майката на едно от убитите момчета- Кирил Въжаров обяви своите очаквания.

 

„Да чуя от държавните органи, че ще се издаде Европейска заповед, че ще бъде издирван навсякъде, във всички структури на Интерпол. От самото начало около него са много хора, които помогнаха и са виновни в моите очи за това, той да не бъде намерен. Участваха и поръчкови експерти", казва тя.

 

От Министерството на правосъдието побързаха да уточнят, че техните функции не са да издирват и от съдебна охрана не са се забавили при изпълнението на задължението си да го вкарат в затвора. От МВР обявиха, че са получили документите и Тодоров е обявен за издирване.