И двата филма са с по седем номинации

Историческата драма „12 години в робство” и историята за корупция „Американска схема” са големите фаворити за „Златен глобус” тази година. Церемонията, смятана за генералната репетиция на „Оскар”-ите, ще се проведе за 71-ви път в хотел „Бевърли Хилтън” в Бевърли хилс на 12-и януари следващата година.

 

На челна позиция тази година е „12 години в робство”. Филмът на Стив Маккуин разказва за свободен човек, превърнат в роб. Действието се развива през 19-и век в Америка. Той е фаворит в категорията за драма със седем номинации, включително за най-добър режисьор, главна мъжка роля и най-добра поддържаща женска роля. 

 

Сред фаворитите попада и историята за корупция „Американска схема”, отново със седем номинации - за най-добър мюзикъл, режисьор, актьор и актриса в мюзикъл - съответно Крисчън Бейл и Ейми Адамс

 

Сред останалите номинирани е и  комедията „The Secret Life of Walter Mitty”.

 

„Икономът” на Лий Даниелс се справи учудващо добре, получавайки цялостна номинация, еквивалент на най-добър филм. За съжаление Опра Уинфри не получи отделна номинация за „Златен глобус”. 

 

Скорсезе и Уди Алън се разминаха с номинации за най-добър режисьор и филм, макар че звездите от „Син Жасмин” бяха номинирани. 

 

Робърт Редфорд очаквано беше номиниран в категория най-добър актьор за невероятната си роля във „Всичко е изгубено”.

 

Филмът на Алфонсо Куарон – „Гравитация” има съвсем малък актьорски състав, което носеше риск при номинациите. За радост на феновете на Сандра Бълок, тя се състезава за отличието  най-добра актриса. Самият филм се бори за най-добра драма и режисьор. Той е един от спряганите за фурор на „Оскар”-ите и номинациите за „Златен глобус” го потвърждават.