Пожарникари, полицаи и местни хора са участвали в спасителната операция

Взрив срина до основи двуетажна къща в град Ветово. Инцидентът е станал тази сутрин, а по това време в къщата са били 3 жени и 2 деца. Всичките са намерени под руините и извадени с помощта на пожарникари и спасители. Най-тежко е пострадала 70-годишна жена, която е откарана в русенската болница със съмнения за счупен таз. Двете деца, майка им и другата жена са в силен стрес, но без сериозни наранявания. 

 

Експерти на пожарната разследват причините за инцидента. Къщата била с локално парно, но през последните два дни то не е използвано. Най-вероятната причина за тежкия инцидент е взрив на газовата бутилка, с която била оборудвана готварската печка на семейството.

 

Съботната сутрин с нищо не предвещавала трагедията. Севгинар и двете й дъщери все още спяли. В къщата били още майката и бабата на Севгинар. Около 9:00 часа домът се разтресъл, а силният взрив отекнал в целия град.

 


Всичко беше върху нас. Само една част от задната стена е здрава. Бетона както се е срутил, сме останали в свободното място. На стената имаше дупка колкото да излезе моята малката”, обясни Севгинар Басриева.


Когато погледнала към другата страна на стаята, където спяла бабата - изтръпнала. Когато съседи чули взрива потърсили помощ на телефон 112. А докато дойдат спасителите сами извадили малкото дете.


Ужасът за Севгинар настъпил, когато разбрала, че майка й все още лежи под руините. След спасителна операция от час и половина жената била извадена.


Двуетажната къща на тази фамилия е ремонтирана миналото лято. Само за секунди от нея остава купчина бетон и тухли. Левент, съпругът на Севгинар трябвало утре да замине за Германия, където работи от години. По време на трагедията той не бил у дома. Заминал за родното си село, за да си вземе довиждане с роднини. Близки на семейството са готови да ги приютят.


Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Репортер: Олга Василева