Според Брюксел те поставят в риск здравето на хората и околната среда

Европейската комисия реши да съди България заради стотици сметища, неотговарящи на европейските изисквания.

 

В съобщението, публикувано на сайта на ЕК, се казва, че въпреки многобройните предупреждения в България все още има113 сметища, които функционират в нарушение на европейското законодателство. Това продължава четири години след крайния срок за закриването им.

 

Според Брюксел тези сметища поставят в риск здравето на хората и околната среда.

 

„Европейската директива налага стандарти на сметищата, чиято цел е превантивно да се погрижи за здравето на хората, за водите, почвите и въздуха”, се казва в съобщението. „Макар българските власти да признават за проблема и да се опитват да се справят с него, все още не са взети необходимите мерки и много незаконни депа продължават да функционират”.

 

От ЕК настояват България да ускори действията в тази област. Комисията предявява пред Съда на ЕС иск срещу България по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник.

 

Съгласно Европейската директива след 16 юли 2009 г. може да има само депа, които са в съответствие със законодателството на ЕС.

 

След изтичането на срока през 2009 г. Комисията изпрати писмо до България и повдигна въпроса относно съответствието с изискванията. Получената информация показа, че 130 общински депа не са в съответствие с разпоредбите и въпреки това все още са в експлоатация. Бавният напредък през следващите години накара Комисията да открие процедура за нарушение през април 2012 г., когато 124 несъответстващи на изискванията депа за отпадъци все още бяха в експлоатация.

 

България впоследствие информира Комисията, че до юли 2015 г. ще бъдат изградени 23 нови депа за отпадъци, съответстващи на изискванията. Очакваше се това да доведе до постепенното закриване на останалите, които не отговарят на изискванията, но не бе представен ясен график за изграждането на новите инсталации.

 

Освен това с оглед на съдебните спорове в българските съдилища относно изграждането на нови депа за отпадъци е малко вероятно първоначалният график да бъде спазен.