Санкциите от 1000 до 5000 лева не стряскат търговците

Тема с продължение - масовата продажба на лекарства, за които се иска рецепта...без рецепта!!!


Вчера в Новините ви показахме как от 50 проверени аптеки, в едва10 ни беше отказана продажбата на лекарства, заради липсата на задължителния документ. Слаб ли е контролът и защо масово се лекуваме по интернет. Живко Константинов продължава темата.


Пълна торба със силни лекарства, с която мога да си спретна цял коктейл.


„Това е, защото търговците са допуснати в храма! И защото е поставен търговския интерес! Във вашия репортаж, за което аз ви поздравявам, има един много добър факт! Че 20% не са ви дали! 10 аптеки не са ви дали и аз искам да поздравя тези колеги”, обяви за Нова проф. Илко Гетов, председател на Съюза на фармацевтите.


Санкциите от 1000 до 5000 лева не стряскат търговците.


„Една голяма част от отрявянията от медикаменти се дължат именно на липсата на контрол! Ако загине твоето дете, ако загине твой близък поради, тогава кой ще бъде виновен, тогава ще бъде виновен - аптекаря, защо го е направил, въпреки закона!”, обясни проф. д-р Стоян Тонев, зам.-кмет по здравеопазването в София.


Клиентите пък хем се страхуват от риска, хем не се отказват от удобстовото да пазаруват илачи без рецепта. Лекарите знаят, че за пациентите рецептата е загуба на време и пари. Но са категорични – „Не рискувайте!”


„Рискът, съпоставен с чакането на опашка или с плащането на потребителската такса, не си заслужава да предозира или вземе неподходящия медикамент и да си навреди, отколкото да изчака 5-6 човека, да бъде прегледан и бъде назначена терапия!”, обясни д-р Виктор Рановски, член в Съюза на общопрактикуващите лекари.


Повече по темата гледайте във видеото.


В Темата на Нова тази неделя от 19:30 часа Живко Константинов  продължава да нищи нарушенията в аптеките.