Това установиха британски студенти

Студенти по биология установиха, че изпуснатата на пода храна, не се замърсява пет секунди, съобщи БТА.

 

Правилото, според което ако някаква храна падне на пода, но бъде вдигната преди да е престояла пет секунди, тя няма да бъде заразена от микроби, наистина действа.

 

Студентите по биология от университета "Астън" в Бирмингам провели опити, от които проличало, че факторът "престой" бил от съществено значение за заразяването с микроорганизми. 

 

Екипът направил експерименти колко бързо могат бактериите, и по-специално тези от вида E-coli, да достигнат до повърхността на печени филийки, на макарони и на някои залепващи храни.

 

Студентите експериментирали и с различни подови настилки. Изненадващо, килимите се оказали най-безопасни откъм скоростно заразяване.

 

Консумирането на храна, паднала на пода, все още носи здравни рискове от инфекция, заключава проучването. От съществено значение е какви бактерии присъстват на подовото покритие. Но все пак можем да кажем, че "правилото за петте секунди", според което бактериите нямат време да се "покатерят" по храната, не е съвсем лишено от основание, както се смяташе досега.