Ако Крим бъде анексиран, сигурността на Европа е застрашена, смята евродепута

„Няма по-добра гаранция за защитата правата на хората с българско самосъзнание в Украйна от това страната да стане член на Европейския съюз. Защото ЕС е система на правила, принципи и защита на човешки права. Никой не може да ме убеди, че като част от руската сфера на влияние те ще имат много повече права, особено това да се самоопределят като българи и да говорят български език”. Това каза в "Събуди се" Надежда Нейнски в коментар на събитията в Украйна и отношението на официална София към тях.

 

Нейнски отбеляза, че позициите на външния министър Кристиан Вигенин и премиера Пламен Орешарски по украинската криза се доближават до тази на Евросъюза, но критикува политическите сили за липсата на официална позиция.

 

Официалната власт в Крим е украинската. Ако се тръгне по линия на това да се анексират територии по начина, по който го прави Русия, смятам, че сигурността на Европа е наистина застрашена, защото това ни връща към период на Студена война и към едни взаимоотношения между европейските държави, които нищо добро не са донесли на Европа”, каза още водачът на евролистата на „Синьо единство”.

 

Целия разговор с Надежда Нейнски можете да проследите във видеото.