Собственици плащат ток на промишлени цени заради грешката

Българите все по-често търсят маломерни жилища. Причина за това са ниските доходи у нас, а също и че поддръжката на малките имоти е по-евтина.

 

Но от началото на годината на пазара има нова уловка. В нотариалните актове част от продавачите опитват да избегнат изписването на апартамент, като го заменят със самостоятелен обект - ателие. Този вид помещения са пригодени за жилища, но по предназначение са регистрирани, като нежилищни имоти.

 

Веселин Кайраков си купува ателие преди 3 години в новостроящ се квартал. Брои над 16 хил. евро, въпреки, че няма акт 16. Преди месец го получава и когато отива в енергото, за да му разкрият собствена партида, разбира - липсата на парко-място е най-малкият му проблем. Оказва се, че ще плаща тока на промишлени цени.

 

Изходът за такива собственици е един - да стартират процедура за промяна на предназначението на закупеното помещение. От Агенциите за недвижими имоти регистрират ръст на ужилени по схемата новодомци. Смятат, че може да се намери законов изход, като собствениците декларират за какво ползват имота

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова