Преди срещата на върха в Брюксел, Орешарски изтъкна, че страната ни ще бъде сред най-сериозно засегнатите

България ще настоява за компенсации, ако се стигне до налагане на едностранни и широкомащабни икономически санкции срещу Русия заради Крим. Преди началото на започналата среща на върха на Европейския съюз, премиерът Пламен Орешарски изтъкна, че страната ни ще бъде сред най-сериозно засегнатите от подобни мерки.
   
Орешарски уточни, че страната ни не се противопоставя категорично, а по-скоро ще се опита да дебатира в пакет санкции и компенсаторни механизми.  
 
„Убеден съм, че Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение на предизвикателството с Крим”, допълни Орешарски. 
 
В часовете преди форума в Брюксел, германският канцлер Ангела Меркел подчерта готовността на евролидерите за налагане на много по-строги санкции, ако диалогът с Русия не даде положителни резултати. Меркел добави още, че форматът на групата на осемте най-развити икономики - Г-8, е на практика мъртъв, докато продължава дипломатическото противопоставяне с Москва.
 
Отвъд океана, Барак Обама обяви нова серия от санкции срещу олигарси, приближени до Путин. Банка "Россия", сочена за банката на властта, също е санкционирана. Техните авоари в САЩ, ако имат такива, от днес са замразени и те няма да могат да правят бизнес с американски граждани и фирми.
 
У нас депутатите изслушаха външния министър Кристиян Вигенин по въпросите, свързани с кризата в Крим и българската позиция. 
 
Въпросът със ситуацията в Украйна ще бъде обсъден и на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник. Така след него според депутатите ще се откроят по-ясно и различните политически позиции по темата. 
 
Повече гледайте във видеото.