Никола Николов се бори от години, за да има ток в цеха си

Гладна стачка за ток - 63-годишен мъж обяви, че ще гладува пред Съдебната палата в Пазарджик. Той е собственик на цех, който иска да отвори и да наеме на работа 30 души. Машинният инженер вече 15 години води борба с енергото и всички държавни институции, за да има ток в имота си.

 

От рано сутринта Никола Николов стои пред съда с плакат за оставки. Иска да бъдат уволнени прокурорите, отказали да разследват, защо 15 години вече енергото не прекарва ток в имота му:

 

Боря се да ми пуснат тока и да започна да работя, въпреки че съм на 63 години вече. EVN не иска да ме захрани. ДКЕВР не взима никакви мерки”.

 

Преди 15 години мъжът се върнал от Либия и купил от държавата част от бившия Акумулаторен завод в Пазарджик. С намерение да развие собствен бизнес.

 

„Тук исках да направя цех за метални изделия. В следващото помещение да направя агрегатен цех, а горе - шивашки цех за кожени изделия. Щяха да работят най-малко 25 души”, разказва Николов.

 

Плановете му обаче се провалили. От EVN не му разрешили да ползва старата инсталация, която захранва с ток и съседните обекти, защото нямал съгласието на съседите, през които минават кабелите, а и мрежата била прекалено натоварена. Единственият вариант е да плати 70 000 лева за нов трафопост.

 

„Има вариант той самият да си го изгради и съответно ние да го изкупим и обратно- ние да изградим трафопост. Това са вариантите, които сме дискутирали с него. Той просто не ги приема”, обясни Петър Костадинов, представител на EVN- България.

 

Николов е водил 40 дела досега. Осъдил и държавния регулатор, и EVN, но отново няма ток. Все пак прокурорите го изслушаха:   

 

„По случая тече проверка. Резултатите ще бъдат съобщени на жалбоподателя във възможно най-кратък срок”, обеща Снежана Стоянова, прокурор в Окръжна прокуратура- Пазарджик.

 

Мъжът се закани да гладува, докато не му пуснат тока.

 

Повече за случая ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев