Модерната дрога влияе оказва изключително негативно влияние върху психиката на децата

Модерната дрога влияе оказва изключително негативно влияние върху психиката на децата. Това беше обсъдено на среща на сдружението „Майки срещу дрогата” с педагози от Хасково. Учениците посягат към упойващите вещества все по-често и на все по-ранна възраст.

 

Вече 10 години борбата срещу дрогата се е превърнала в смисъл на живота за Веселина Божилова. Тя се е сблъскала лично с проблема със своя син, но не иска да говори за своя случай. Казва обаче, че днес все по-често тийнейджърите не осъзнават проблема.

 

Според специалистите в последните години основен проблем са т. нар. "дизайнерски" дроги, голяма част от които дори не са незаконни. Те обикновено са под формата на хапчета или треви за пушене.

 

„Масово тези вещества са регистрирани по най-разнообразни начини като соли за баня, хранителни добавки, продават се във фитнес залите и по интернет”, коментира психиатърът д-р Иван Добринов.

 

За разлика от традиционните наркотици, при модерните не може да се предвиди ефектът, но често той е фатален. На срещата с педагозите целта беше те да се научат да разпознават проблема, преди да се стигне до фатален край. Като учител Ели Видева се е сблъсквала с подобни ситуации. „Често те са дезориентирани, погледът е много особен, на моменти почти безумен”, казва тя.

 

Дори и учителите да успеят да открият, че техен възпитаник има проблем с дрогата, често родителите не приемат ситуацията. Затова специалистите съветват и родителите да не отричат проблемите, а да се опитат да намерят решение.

 

Репортер: Димитър Иванов