Масово имотите във вилната зона „Буйна Яна” са разбити и ограбени

Русенци пропищяха от кражби. Масово имотите във вилната зона „Буйна Яна” са разбити и ограбени. Спасяват се само тези, които живеят целогодишно в тях. Те пък треперят за живота си, ако крадците ги споходят.
 
Вилна зона „Буйна Яна” доскоро била райско кътче. Днес обаче е опасно място, плячкосвано и почти опустошено.
 
Докато едни плячкосват имотите заради покъщнината в тях, други ги разбиват, за да преживеят зимата вътре. Хората, които живеят постоянно тук, виждат как бездомници се настаняват в необитaeми съседски къщи и за да изкарат пари за храна, крадат в другите вили. Не смеят обаче да се намесят.
 
С началото на пролетта хората, върнали се във вилната зона, заварили имотите си разбити до неузнаваемост и негодни за живеене. Един от потърпевшите е Атанас Кочанов. В дома му всичко е потрошено, взети са дори и кабелите. 
 
„Аз всичко ще възстановя, но има ли смисъл”, чуди се Атанас.
 
Юри, един от клошарите, който се възползва и от безплатния обяд на Червения кръст, признава, че без разрешение се е приютил в една от вилите. 
 
„Една виличка горе съм си намерил и там влизам без ток, без вода. Ние нямаме домове. Хората по улиците умират, какво ли не правят”, обяснява той. Заради това споделил присвоената вила с друг бездомник. 
 
Според полицията обаче престъпленията не са се увеличили. Не се знае кога точно са извършени обирите и това затруднява издирването на извършителите. Заедно общински охранители и полицаи ще обикалят денонощно местността. Ще проверяват и хората, превозващи отпадъци до пунктовете за вторични суровини. 
 
Репортер: Олга Василева