Ново, микропреброяване може да установи колко точно всъщност за българите

Почти 3 години след преброяването през 2011 г. Националният статистически институт обяви, че тогава са били допуснати сериозни неточности. Сега се налага ново микропреброяване, за да стане ясно колко точно сме всъщност.

 

Доклад на вече направеното преброяване показва, че хора са попадали в отчетите без въобще да са посетени от преброител. Според председателя на института Ренета Инджова между 160 000 и 200 000 души просто са били изсипани в масивите.

 

Всъщност никой не може да каже с колко по-малко сме наистина българите. Не е ясно дали официално обявените трябва да се намалят с тази бройка или да се увеличат. Знае се, че тези 160 000 не са посетени, а са отчетени като съществуващи, защото от години живеят на един и същи адрес. Парадоксалното е, че въпросът "Колко сме всъщност" доведе до сериозен сблъсък вътре в националната статистика.

 

Плюс или минус 200 000? Колко сме всъщност. Този въпрос постави председателят на статистиката Ренета Инджова след критичен доклад за преброяването. Изводът - не било направено добре. Пред Нова ТВ Инджова обяви, че хора буквално са изсипвани в масивите. Добавените са записвани „на око” - 160 000 са записани като несемейни, например.

 

Заместник-председателите на института Сергей Цветгарски и Диана Янчева се обявиха против твърденията и добавиха, че дори не са виждали доклада. Един точен анализ изисквал и повече време и повече хора.

 

На фона на тези спорове няма как да не бъде зададен въпросът смята ли както трябва статистиката и сметнала ли е правилно инфлацията, защото на базата на тези изчисления се увеличават пенсиите например.

 

Дали ще има поправка на преброяването, трябва да реши правителството. Появиха се коментари, че грешката ще се отрази и на депутатските места, в зависимост от това кой район на колко народни представители има право? От ГРАО, които изготвят списъците, категорично отхвърлиха това. Те не ползват данни на НСИ. Ясно е обаче, че се поставя под въпрос смисълът на похарчените пари за преброяването - държавата даде 30 млн.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.