Мая Манолова не изключи възможността печатницата да прибегне и до наемането на подизпълнители

БНБ ще се справи сама с бюлетините за евроизборите, без да ползва други печатници. Това увери Мая Манолова от БСП. Коментарът й дойде ден, след като стана ясно, че една от печатниците, която може би ще  работи за изборите, е близка до бивш депутат от социалистическата партия.


Още при дебатите около изборния кодекс от БНБ заявиха, че сами няма да се справят с отпечатването на бюлетините и изборните книжа. Затова в закона беше записано, че под контрола на банката това могат да правят и други лицензирани печатници. Според Мая Манолова, обаче, за предстоящия евровот това няма да се наложи.


„Тъй като за евроизборите бюлетината е сравнително проста, мисля, че няма проблем тя да бъде отпечатана изцяло от печатницата на БНБ. Не ми е известно към нея да имат отношение нито общински съветници, нито партийни функционери, нито бивши депутати”, обясни Мая Манолова.


На въпросът на Нова телевизия ще има ли капацитет печатницата на БНБ да се справи с печатането на бюлетините от централната банка не дадоха категоричен отговор - онова което заявиха беше следното: "ще си изпълним задълженията по закон", а законът дава възможност БНБ да пренасочва работа към лицензираните печатници.


Дори и за евровота печатницата на централната банка да смогне, остава под въпрос дали ще се справи на бъдещи избори с повече и по-сложни бюлетини.


„Може би ще се наложи печатницата да прибегне и до наемането на подизпълнители. Надявам се дотогава да бъдат лицензирани и достатъчен брой печатници, за да има реална конкуренция в този процес”, допълва Мая Манолова.


Това според нея изчерпва казуса с русенската печатница, в който тя съзря политическа и медийна атака.


Повече по темата гледайте във видеото.