България има щастието цялото му творчество да е преведено от гениалния български творец Валери Петров

Във Великобритания и по целия свят днес отбелязват 450 г. от рождението на Уилям Шекспир, смятан за най-великия английски драматург и поет на всички времена. Неговите пиеси и днес не слизат от световната театрална сцена. 
 
Истинската рождена дата на "националния поет на Англия" и "Ейвънския бард", както често го наричат във Великобритания, не е известна. Знае се само, че е бил кръстен на 26 април. По традиция рожденият ден на Шекспир се чества едновременно с датата на неговата смърт - 23 април, която съвпада с празника на Свети Георги, небесния покровител на Англия. 
 
Уилям Шекспир е роден в провинциалния английски град Стратфорд на Ейвън по време на управлението на кралица Елизабет Първа. Разцветът на литературната му и театрална кариера в Лондон е по време на управлението на крал Джеймс Първи. Епохата на тези монарси се смята за "Златен век" в културата на Английския Ренесанс.
 
Творческото наследство на Шекспир включва 38 пиеси, 154 сонета, четири поеми и три епитафии. Шекспир създава повечето си произведения между 1589 и 1613 г. Ранните му пиеси са главно комедии и исторически драми, жанрове, които достигат върха на развитието си в края на ХVI век. По-късно, до около 1608 г., пише главно трагедии, сред които "Хамлет", "Крал Лир", "Отело" и "Макбет", смятани за едни от най-значимите произведения в английската литература. През последните години от активната си писателска дейност Шекспир пише трагикомедии, наричани понякога романси и работи съвместно с други драматурзи.
 
Много от Шекспировите пиеси са публикувани в издания с променливо качество и точност. 
 
Както подобава на герой от епохата на Възраждането, Шекспир притежава много таланти. Той не само пише пиеси, но ги и поставя, ръководител е на актьорската трупа, наречена Мъжете на Лорд шамбелана, а по-късно - Мъжете на краля, която изнася спектакли в театър "Глобус". 
 
Трагедиите на английския гений - "Хамлет", "Крал Лир", "Ромео и Жулиета" - не слизат от световната театрална сцена, разказвайки за вечните конфликти на човешкото битие. През последните години на театралните площадки на Лондон се появяват нови версии на пиесите на Шекспир с участието на звезди от първа величина. 
 
България има рядкото щастие цялото творчество на Уилям Шекспир да е преведено от гениалния български творец Валери Петров, който вчера, 22-ри април, навърши 94 години.
 
И днес, когато отбелязваме Световния ден на книгата можем да си припомним безсмъртното творчество на Шекспир:
 
Мигът създава с майсторска ръка
един вълшебен празник за очите.
Но миг по-късно нещо пак така
това вълшебство разрушават дните.
Минутите в неудържим поток
във зимни дни влекат летата глухо,
където мръзне пролетния сок
и мъртвата земя е в бяло рухо.
И само тоя розов аромат —
прозрачен пленник, хванат зад стъклата —
ни спомня дълго розовия цвят:
че е цъфтяло лято на земята.
Цветът умря под есенния лъх.
Живее още нежния му дъх.