В курорта „Албена” библиотеката на плажа за втора поредна година очаква своите читатели

Началото на сезона на отпуските е подходящото време за избор на четиво за лятото. Няколко идеи от традиционния пролетен панаир на книгата в НДК, представя Иван Черкезов.


Очаква се около 50 000 посетители да бъдат тук до края на седмицата като всеки от тях ще избере своето предпочитано заглавие, с което да посреща утрото или да заспива късно вечер с книга в ръка. Ако не успеете да посетите панаира на книгата в София, можете да отидете на морето, където за втори път ще ви посрещне плажна библиотека.


Макар и да е облачно предз целия ден – в София вече се чувства свежия полъх на лятото – улиците са поизпразнени, а още щом отвори врати, пролетният базар на книгата посрещна най-нетърпеливите. Заедно с малките – тук са и големите.


В курорта „Албена” библиотеката на плажа очаква своите читатели. Към днешна дата заглавията в плажната библиотека събира повече от 6 000 заглавия. А хотелиерите, възхитени от гледката, да видят плажуващ с книга в ръка, а не, примерно с таблет обмислят идеята да открият поне още 2 плажни библиотеки.


Междувременно, издателите за пореден път търсят решение на най-големия си проблем.

 
„Не можем да не отбележим, че България остава единствената страна в ЕС, в която няма европейски ставки на ДДС – българинът, който става най-неграмотния човек в Европа и е на 143-то място – продължава да плаща данък четене...”, твръди издателят Дамян Яков.


Въпреки това, или по-скоро напук – най-сърцатите продължават да идват и да си купуват книги на хартия... А за тези които все още се колебаят – ето и специалната препоръка какъв избор да направят, ако все още не са взелрешение...


„Наближава лято. Интересът е към трилъри, криминални романи, специализирана литература, история...”, обяснява издателят Пламен Тотев.


Повече по темата гледайте във видеото.