Според директора на „Св. Екатерина” са нужни истински промени, а не псевдореформи

Актуализацията е необходима. Въпросът е докога ще слушаме приказки от правителството, които са разнопосочни. Тази актуализация, за която се говори и за която ние настояваме, тя ще осигури последните три месеца от годината, а не в момента. Това е да правиш прогноза, но за днес или за утре. Ако това е политика в здравеопазването, тогава да направят едно министерство на религията, да ни раздават светена вода и да ни лекуват с нея”, заяви за „Събуди се” зам.-кметът по здравеопазването ген. Стоян Тонев. 
 
По негови думи, в момента Касата дължи на болниците 90 млн. лева за три месеца. 
 
На въпрос на водещата Мира Иванова дали е вярно, че над 60% от болниците имат запорирани от доставчици сметки той отговори: „Това е вярно, но това са различни фирми. Да кажем болницата има приход от здравната каса на 5 милиона. От тези 5 милиона няколко фирми са запорирали около 3 милиона и на болницата й остават 2 милиона".
 
Според ген. Тонев темата за банките е изместила лекарските протести. В тази връзка той посочи, че тези 3,5 милиарда, които сега държавата ще даде, за да защити служителите, са „точно всички пари, които отиват за една година в здравеопазването”.
 
Държавата губи тези 3,5 милиарда, вместо тези пари да отидат например за здравеопазване”, на мнение е ген. Тонев. 
 
„Вместо да се обсъжда и да се говори за актуализация, за пари, нека полиците си гледат банките, но явно те и там не са професионалисти, защото ако бяха професионалисти нямаше да се стигне до този момент", допълни още той.
 
„Актуализацията би успокоила системата за момента, но това е само глътка въздух. Не е въпросът дали ще има актуализация или няма да има, въпросът е Касата трябва да изпълнява договорите, които има и да плаща редовно”, коментира проф. Генчо Начев - директор на болница „Св. Екатерина”.
 
Проф. Начев бе категоричен, че нищо няма да се оправи само с актуализация:
 
„Тя е задължително дотолкова, доколкото ще гарантира едни средства, с които системата ще продължи да работи по-спокойно. Ние от 10-12 г. говорим, че трябва да настъпят промени. За съжаление, това не се случва. Правят се някакви псевдореформи на парче.”
 
Кой ни взе здравето – целия разговор в „Събуди се” гледайте във видеото.