Според здравния министър не е нужна актуализация на бюджета на Касата

В момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.
 
Според нея не е необходима актуализация на бюджета на касата, защото исканите 328 млн. лева са прогнозна стойност на дефицита. Това не е дефицит, който вече е реализиран и има нужда от спешна актуализация, за да бъде набавен този ресурс и да се разплащаме на лечебните заведения, е пояснила Андреева. 

Още по темата

 
Тя смята, че трябва да се прецени какъв би бил дефицитът към края на годината. „Чакаме становище от Министерството на финансите. Утре ще го обсъдим на ръководство в Министерството на здравеопазването и с Надзорния съвет на Касата и след това ще внесем отново целия пакет от документи в правителството”, е добавила Андреева.
 
Министърът на здравеопазването коментира и ситуацията Националния център по Наркомании. Андреева е казала, че центърът се е оказал неработеща структура във вида, в който е.
 
По думите й той няма да бъде закрит, а ще мине в структурата на Националния център по опазване на общественото здраве. Тя е обяснила , че се сменя само мястото, от което ще се ръководи. Според нея последните пет години държавата не е контролирала работата на този център и на програмите. Докладът от проверката ще бъде връчен и на прокуратурата, защото там има много тежки нарушения, е посочила още министър Таня Андреева.