Като причина за това се сочи "политическият фарс" около актуализацията на бюджета на НЗОК

Поне милион и половина болни българи може да останат без лекарства през септември. За това алармират пациентски организации. Причината е "политическият фарс" около актуализацията на бюджета на Здравната каса. Припомняме ви, че финансовата инжекция, макар и още да не е гласувана, ще бъде 225 милиона – или близо една трета по-малко от парите, които са необходими за оздравяване на системата. 
 
Така няма да има пари за лекарства за домашно лечение. Аптеките също няма да разполагат със средства, с които да плащат на дистрибуторите си и съответно лекарствата няма да достигат до хронично болните пациенти. 
 
От пациентските организации настояват бюджетът да бъде актуализиран с исканите от пациенти и лекари 328 милиона лева.
 
„Незнайно по какви критерии, по какви формули, тази сума е минала с една трета по-малко 225 милиона. Това беше запитан финансовия министър Чобанов и ние не чухме смисълен отговор”, обясни д-р Юлиян Йорданов от Български лекарски съюз.


„Какво се случва оттук нататък - болни с диабет, хипертоници, хора с повишен холестерол, редки заболявания, дурги тежки заболявания, остават без лекарства. Кой ще поеме отговорност тогава?”, запита д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.


„На практика около милион и половина български граждани, които са с хронични, тежки заболявания и се лекуват в домашни условия с животоподдържаваща терапия, от 16-ти септември просто нямат да имат лекарства”, изчисли Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум”.

 

Повече по темата гледайте във видеото.