Повод за недоволството им е нова наредба

Пожарникарите подготвят протестни действия. Причината за тяхното недоволство е наредба, която сериозно ще затрудни тяхната работа. Докато преди държавата имаше проблем с остарялата противопожарна техника, сега назрява проблем с личния състав
 
При пожар всяка загубена минута се измерва с големи материални щети и човешки животи. Това най-добре знаят хора като Богдан, който повече от 10 години е на първа линия в борбата с пламъците.
 
С новия Закон за МВР и предлаганите наредби към него, при пожар спасителният екип ще трябва да е в минимален състав от 2 души. При гасене на вътрешен пожар или огън в опасна зона, огнеборците трябва да стоят на разстояние и да чакат подкрепление от най-близката противопожарна служба. 
 
„Ние имаме съседни районни служби на по 20-30 километра. Докато дойдат, това е време. Ако на някого му гори къщата и да дойдат пожарникари, които да стоят и да кажат, че няма да гасят, това е абсурдно”, категоричен е Венцислав Станков - вицепрезидент на НСПС "Огнеборец" и допълва, че по този начин пожарникарите са изправени пред ситуацията да отидат на произшествие и да не могат да помогнат на хората. 
 
А за човек с призванието да спасява хора, това е абсурдно. Огнеборците се страхуват, че с новите правила напрежението около екипите на спешната медицинска помощ може да обхване и структурите на пожарната. От синдикат "Огнеборец" добавят още един аргумент - европейската практика.
 
„В почти всички европейски страни минималният брой пожарникари в екип, реагиращ на сигнал за произшествие е четирима души”, обяснява Венцислав Станков.
 
От Министерството на вътрешните работи отказаха да коментират текстовете от спорната наредба, тъй като тя все още не е приета в действие.
 
Повече гледайте във видеото.