В хода на разследването са използвани СРС

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група, създадена с цел лихварство, отвличания и рекет. Шестима от членовете на престъпната структура са задържани на 11 август 2014 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Криминална полиция“ на територията на Врачанска област под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

 

Обвинения са повдигнати на ръководителите на групата - братята Ангел Попов и Веселин Попов. Като участници са привлечени Анатоли Ангелов, Цветомир Ценов, Милен Иванов, Ивайло Николов, Боил Комаревски и Нина Македонска. 

 

На двама от участниците в групата предстои обвиненията да бъдат предявени – Анатоли Ангелов изтърпява присъда за убийство в български затвор, а Веселин Попов е в чужбина.

 

Обвинение за съучастие в част от престъпленията на група (без да е участник в групата) е повдигнато и на сина на Веселин Попов – Веселин Веселинов Попов. Той също е извън страната.
Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от 2008 г. на територията на Враца, Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Галиче и други селища в региона.

 

Участниците са предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често са достигали и надхвърляли двукратно дадените „на кредит“ суми.  Събирането на дълговете от закъснели с плащанията, е ставало с особена жестокост и гаври.

 

В хода на разследването са използвани СРС. Пострадали от групата и свидетели са разпитани пред съдия, иззети са множество доказателства.

 

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на шестимата с предявени обвинения е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярката „Задържане под стража“ за всеки от тях. В ход е процедура по обявяване за международно издирване на Веселин Попов и Веселин Веселинов Попов, предстои предявяване на обвиненията на лишения от свобода Анатоли Ангелов.