Скоро предстои да бъдат отделени и специални стаи за най-тежките случаи

Заразно болни ще бъдат вкарани в изолация в бежанския лагер в Харманли. В центъра вече функционират два фургона, където да бъдат отделени лежащо болни, а скоро предстои да бъдат отделени и специални стаи за най-тежките случаи.

 

За жителите на Харманли бежанският център е проблем от самото му отваряне преди година. Макар че вече свикнаха с разхождащите из града чужденци, хората тук се притесняват, че те може да им докарат опасни зарази.

 

По правило преди да бъдат настанени в лагера, всички чужденци са минали пълни медицински изследвания и съмнителните не се допускат до центрове като този със свободен режим. Все пак риск винаги има. Не е изключено тук да попадне бежанец с екзотична болест като Ебола.

 

По принцип 100% гаранция няма за нищо. Има някакъв процент, в който ако тази болест не е била развита предварително, идват при нас и се развива тук”, коментира директорът на бежанския център в Харманли Марко Петров.

 

Въпреки риска, хората в центъра не се притесняват. Муна от Палестина е родила само преди месец в България. „Грижат се за реда и дисциплината, чистят, правят ваксинации, не се притеснявам”, казва тя.

 

При опасни случаи два от фургоните в лагера се ползват като изолатор. Предстои обаче да заработи и истински такъв.

 

Репортер: Димитър Иванов