Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и Реформаторският блок

Ако парламентарните избори са днес, ГЕРБ получава 43.2% от местата в Народното събрание, а БСП 31.4%. Това сочат данните от социологическото проучване на „Сова Харис” по поръчка на БГНЕС.

 

ДПС получава 11.1%, „България без цензура” 7.3%, а Реформаторският блок 7.1% места. Според данните заявяващите, че със сигурност ще гласуват и вече са решили за кого, са малко над 50% от избирателите. Тези, които на открит въпрос отговарят, че ще гласуват и посочват конкретен избор, са 58%. 

 

Допълнителен стимул за повишаване на избирателната активност вероятно ще се окаже и възможността за използването на преференции. Близо 30% от гласоподавателите твърдят, че ще се възползват от това право. 

 

Получените резултати показват, че към настоящия момент пет партии могат да разчитат, че ще влязат в следващия парламент. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и Реформаторският блок. Засега под бариерата за влизане в парламента са Патриотичният фронт и АБВ, на които не им достигат по около 20 000 – 30 000 гласа. Останалите участници в изборната надпревара са далече от необходимия минимум.

 

„Атака” засега не показва признаци за реанимация. Нишата на националистите по-скоро може да бъде заета от новото обединение между НФСБ и ВМРО-БНД. 

 

Предварително може да се твърди, че ГЕРБ се очертава като следващия мандатоносител, тъй като ще получи най-много гласове. Излъчването на сила от позицията на бъдещ управляващ носи дивиденти на партията на Бойко Борисов, посочват от „Сова Харис”.

 

Нивото на подкрепа, което регистрираме в изследването, показва, че има реален шанс БСП да се отърси от неблагоприятния ефект от опита чрез коалиция с ДПС да проведе очакваната от левия електорат социална политика. 

 

От ДПС можем да очакваме добра вътрешна консолидация, която да гарантира на Движението мястото на балансьор на политическата сцена. Партията на Лютви Местан обаче има проблем в отношенията си с гражданското общество и другите основни политически субекти. С основание можем да твърдим, че ако ДПС не преразгледа позициите си сега, ще се изправи пред сериозни проблеми в бъдеще, казват от „Сова Харис”.

 

Новият момент в настоящата ситуация е присъствието на партията, водена от Николай Бареков. ББЦ е на път да заеме място в центъра на политическото пространство, което да й отреди съществена роля при формирането на следващите парламентарни конфигурации.