По-добре е да се търси коалиционно управление пред това да няма правителство, казаха те

Никой не спечели тези избори. Всички ги загубиха, категорично заявиха в изборното студио на Нова „Новите 240” представителят на БСП Георги Кадиев и Ивайло Калфин от АБВ. И двамата застанаха зад тезата, че е по-добре да се отиде към коалиция в управлението, отколкото да не бъде сформирано правителство.

 

„Резултатът сега не е крах, но е тежка загуба. И резултатът на ГЕРБ е лош. Партията, която се промени първа, ще спечели повече гласове”, каза Кадиев. Потенциална коалиция между ГЕРБ и БСП се решава на затворени врати. Би било ненормално, ако не е мислен такъв вариант. Всеки вариант е по-добър от това да няма правителство”, допълни той.

 

„При този резултат е ясно, че няма доверие към политическите партии като цяло с рекордно ниската активност. Няма доверие и към големите политически партии. 8 различни партии в парламента е прецедент в България. Сега политиците трябва да създават правителство базирано на максимално съгласие. Вероятно ГЕРБ ще получи мандата и ще трябва да потърси всички останали сили в парламента с ясно разписани условия и ангажименти за следващо управление”, заяви Калфин.

 

„Вървим към израелски вариант на правителство – много партии в парламента с ниски проценти и изкуствени и невъзможни коалиции. По-добре това, отколкото да няма правителство”, категоричен бе Кадиев.

 

Вижте целия разговор с Ивайло Калфин и Георги Кадиев във видеото.