Липсва и яснота, кога ще могат да предадат протоколите от секциите

Отново опашки и напрежение имаше пред районните избирателни комисии в София. Стотици председатели на секционни комисии чакаха до ранните часове на деня, за да предадат изборните книжа.


Вечерта след избора стотици се редят с торби в ръка. Хората са изнервени. Липсва и яснота, кога ще могат да предадат протоколите от секциите и с това да приключат задачата си за деня.


„В шест часа започна денят ми, а иначе съм станала в пет. Сега е 23 часа. Поне до към 2-3 часа ще съм. Ако не и повече. Ние сме подготвени - психически. Дано да е само 25 МИР този път и само 400 секции”, коментираха някои членове на СИК в София.


Само 400, но идват нови и нови председатели и членове на комисии с нови чували. А задачата на РИК-овете става още по-сложна, тъй като с използването на префернцията, броят на възможните конфигурации на гласуване става многократно по-голям. И съответно времето за пресмятане нараства.


Кога ще свърши всичко за измръзналите и изнервени членове на секционните комисии е трудно да се каже. Нощта с чувал за тях ще е за тях е дълга.