Новото правителство запазва старите налози

 

Плоският данък се запазва. Доходите ни ще бъдат облагани с 10 % и догодина, след като правителството не заложи в данъчните закони съществени промени. „За три дни чудеса не може да очаквате. Не може за три дни да прекроим намеренията в дела” ,обясни финансовият министър Владислав Горанов. 

 

Според данъчни експерти, обаче, плоският данък е несправедлива система. 22 страни в Европа имат единна ставка, с която облагат доходите си, подобно на нашата, но са освободили хората с най-ниски доходи, нещо, което България все още не познава. Само у нас и в Грузия няма необлагаем минимум. За да има промяна в данъчните закони обаче трябва политическо съгласие. 

 

От левицата предложиха данъчното облагане да стане прогресивно тоест по-богатите да плащат повече. Те искат и хората, които получават до 340 лева да не плащат налог върху доходите си, данъкът да е 12% за доходите от 340 до 1000 лева и  постепенно да се увеличава до 20 на сто за най-заможните, които получават над 5 000 лева на месец. 

 

Според експертите, данъчното ни облагане такова, каквото е сега, не е справедливо.  „Дължим на българите с ниски доходи  въвеждането на необлагаем минимум”, коментира проф. Румен Брусарски от катедра "Финанси", УНСС. Подкрепа идеята на БСП получи и от социалния министър Ивайло Калфин.  Думата, обаче,  засега има финансовият министър, който е категоричен, че плоският данък остава. 

 

Промени няма да има и при начисляването на такса "битови отпадъци" по нов метод, което трябваше да стане от първи януари. Без промяна, но само през следващата година, остава и акцизът върху цигарите. Пушачите ще усетят нови данъци обаче пред 2016-та, защото трябва да достигнем средното за Европейския съюз ниво на акциза. Предстои обсъждане на промените в данъчните закони в парламента.