Експертът по делото "Златанов": Единствено аз знаех, че в колата има тефтерчета

 

И днес изчезналите тефтерчета на Филип Златанов са повод за прехвърчане на искри между институциите. Висшият съдебен съвет организира специална дискусия, посветена на скандала. Във връзка с изчезналите веществени доказателства, магистратите не видяха проблем в съдебната система или в прокуратурата. 

 

До дискусията за изчезналите тефтери на Филип Златанов се стигна след остра размяна на реплики между правосъдния министър Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров, която започна още вчера. Според правосъдния министър казусът с тефтерите на Златанов е тежък медицински показател за състоянието на системата. А следващият европейски доклад за съдебната реформа у нас ще е негативен и написан през призмата именно на изчезналите тефтери. 

 

Според Цацаров обаче „едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник.”. Той заяви и че „ако тефтерчето е най-важният проблем, да им имам държавата”. Според главния прокурор тефтерите били поле за упражнения на политиците. 

 

Днес чухме и разказът на експерта Стефан Бенчев, от когото бяха откраднати тефтерите на Филип Златанов. Той обясни, че експертите нямало къде да съхраняват веществените доказателства. И важни документи по дела редовно се пренасяли в градския транспорт, лични автомобили и домове.

 

5 ноември около 14:00 часа следобед. Скандалните тефтерчета на Филип Златанов изчезват от колата на експерта Стефан Бенчев. Той се прибирал от следствието и носел със себе си документите, тъй като нямало къде да се съхраняват. По пътя обаче пука гума. 

 

Веднага след кражбата Бенчев звъни на 112. Подава сигнал за откраднати лични и служебни документи. Не споменава обаче, че тези документи са от особена важност и са веществени доказателства по едно от най-скандалните дела. В полицията отива на следващия ден. Според Бенчев обаче изчезването на тефтерчета не би могло да спре делото. 

 

Според други източници, тефтерчетата на Златанов изчезнали далеч по-рано. 

 

Какво се е случило - ще решава прокуратурата.

 

И все още на дневен ред остава въпросът – ще открие ли съдът кой се крие зад инициалите ИФ, ЦЦ и ББ, написани в тефтерите на Филип Златанов. Както и ще стане ли ясно дали наистина из страниците фигурира и името на Делян Пеевски и в каква връзка.

 

Повече по темата гледайте във видеото.