Същевременно догодина ще се задейства правилото за пенсиониране, въведено от Симеон Дянков

 

Над 1,2 милиона души с пенсии до 286 лева ще получат по 40 лева добавки за Коледа. Това е последното решение, което беше обявено. 

 

Добрата новина съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той коментира, че увеличението на ниските доходи винаги е добра новина и трябва да се търси начин хората, които получават най-малко, да започнат да взимат повече пари, за да може и икономиката ни да се задвижи.

 

 

Същевременно стана ясно, че вероятно онези, които се готвят да се пенсионират, ще трябва да добавят още 4 месеца труд, за да могат да излязат в пенсия от следващата година.

 

Така поне догодина ще се задейства правилото за пенсиониране, въведено от Симеон Дянков – и стажът и възрастта да се увеличат с по 4 месеца. Социалният министър коментира, че не е предложил замразяване отново, защото Европа би ни размахала пръст и би ни орязала сериозни средства за социални разходи. 

 

Именно на Европа пък ще трябва да се молим за пари. Премиерът Борисов съобщи, че е изпратил 5-6 министри в Брюксел, които да поискат да ни се пратят по-рано парите, преди юни догодина, за да не закъса системата.