Те няма да с нови, по-високи цени

 

Нови карти за градския транспорт трябва спрат гратисчиите в автобусите в Пловдив. Те ще са със специална защита срещу фалшификации и ще изглеждат като личен документ, издаден от МВР, но няма да с нови, по-високи цени.

 

В момента масово фалшификатите се правят от ученици и студенти. Те изрязват снимката от старата си карта и я залепят върху цветно ксерокопие на нова карта. Върху нея се поставя размазан печат. След което старателно документът се ламинира, за да изглежда като истински. Занапред това ще е невъзможно заради новата специална холограма като на банкнотите, което прави почти невъзможно тяхната имитация.

 

От следващия месец бюрата, в които се издават транспортните карти ще бъдат оборудвани с компютри за снимки. Всеки ученик, студент и пенсионер ще бъде фотографиран на място и автоматично ще получава картата си. А името и ЕГН-то му се записват в софтуер. Така ще се води отчетност кои хора какви карти имат. Годишно в Пловдив се издават над 300 000 документа за преференциално пътуване. Засега в стария си вид ще останат единствено картите за бебета и за деца до 7-годишна възраст.

 

Репортер: Благой Бекриев