Това се случи след близо двучасови дебати

 

Разрешение за вземане на 4 милиарда и половина нов дълг получи правителството от депутатите. Заемът е разписан и в актуализирания бюджет, но властта реши да побърза.

 

Уж очаквано, уж формално, но все пак - решението за новия заем понапрегна депутатите. И се наложи да ги убеждават.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов призна, че тегленето на заеми никога не е приятно. И все пак. „Това е най-ефективното решение. С него парите няма да се платят от фиска, а от банковата система”, аргументира се той. 

 

Макар да не оспори нуждата от нов дълг, опозицията очаквано видя нещата по друг начин.

 

В помощ на  властта се притекоха партньорите патриоти. С традиционните обвинения кой всъщност е виновен за гръмването на КТБ.

 

Оспорвано или не, решението мина. За разлика от предложението на опозицията плоският данък от 10 % да бъде отменен и да се върне прогресивният.  

 

След близо два часа дебати и двата сходни законопроекта, които по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица, бяха отхвърлени.

 

Депутатите на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок гласуваха срещу предложенията на БСП и "Атака", а "за" бяха народните представители от вносителите и тези на Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и АБВ.

 

Веднага след гласуването Йордан Цонев обяви, че въпреки отказа на ГЕРБ от подкрепа на ДПС, днес именно неговата парламентарната група е направила така, че това гласуване да не бъде успешно.