Най-сериозният проблем са фините прахови частици, съобщават от ИАОС

България е на челна позиция за 2012 г. по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, следвана от Полша и Словакия, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда. 90% от населението у нас е изложено на наднорменото замърсяване, докато за Европа този процент е 38%.

 

Данните са от новия годишен доклад за качеството на въздуха на Европейската агенция по околна среда.

 

Именно фините прахови частици са най-сериозният замърсител. Въпреки политиките в Европа за подобряване качеството на въздуха, той продължава да бъде сред основните екологични причини за влошаване на човешкото здраве. Това от своя  страна води до високи разходи в системите на здравеопазване. 

 

Само през 2011 година в Европа са регистрирани около 400 000 случая на преждевременна смърт заради мръсния въздух. Почти 95% от градското население  в Европа е изложено на замърсители на въздуха, с нива смятани за опасни от Световната здравна организация. 

 

Много от големите европейски градове отчитат сравнително ниски нива на замърсяване, но в някои са над пределно допустимите през голяма част от годината.

 

България е най-замърсената държава от страните-членки на Европейската агенция по околна среда. Причините за това са битовите, транспортните и промишлените дейности, както и замърсените и лошо поддържани пътни настилки. Допълнителен принос към замърсяването на въздуха оказват и неблагоприятните климатични условия като ниска скорост на вятъра и продължителни засушавания. 

 

Най-замърсените градове в България са Перник, Димитровград,  Видин и Пловдив. 

 

Средногодишната концентрация на ФПЧ2.5 на Европейско ниво, включително и за България, е под нормата. Единствената страна, превишаваща средногодишната концентрация е Полша.

 

Концентрацията на озон нараства от северните части към южните части на континента. Най-високи концентрации са регистрирани в Гърция, Италия и Хърватска, а в България е около нормата. 

 

Що се отнася до замърсяванията със серен и азотен диоксид концентрациите са под нормата.