Според ЕК от май до октомври миграционният натиск по българските граници е останал стабилен

Европейската комисия продължава да подкрепя включването на България и Румъния Шенген. Това стана ясно от доклад на ЕК, публикуван днес. Същевременно, от Брюксел съобщават, че Съветът на ЕС все още не може да вземе решение за присъединяването на двете страни към безвизовото пространство. 

 

В документа, цитиран от БТА, се посочва, че от май до октомври тази година миграционният натиск по българските граници е останал стабилен

 

За този период Комисията е продължила наблюдението си над България и Италия по въпроса за подобряването на системите им за предоставяне на убежище. От Брюксел посочват, че наблюдението ще продължи, за да се прецени необходимостта от прилагането на механизма за ранно предупреждение, готовност и действия при кризи. Той предвижда намеса от ЕС при засилен миграционен натиск върху дадена страна. Той има за цел да осигури устойчивост на системите за предоставяне на убежище, солидарност, както и да подпомогне бежанците да получат статут в засегнатите държави.

 

В документа се изтъква, че България и още седем страни-членки на ЕС не подават достатъчно данни, за да се преценят пътищата на мигрантите.

 

Пояснява се, че Комисията е прекратила разследването заради съмненията, че някои дейности по граничния контрол между България и Гърция не съответстват на изискванията на Шенгенския кодекс. Същевременно, продължава разследването срещу двете държави по съмнения за отблъскването на мигранти в района на външните граници на ЕС.